Thursday, August 10, 2017

VIETNAM SPRINGROLL AGAIN & MARBLE CAKE SEDAP..!!

Semalam yg agak cemerlang. Berjaya melepasi ozon kemalasan.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Dinner semalam.. Perah otak sebelum tu apa lah nak masak.. Second attempt with Vietnam Rice Paper. Apa lagi Springroll lah kita.. This time guna Frozen Ramly Minced Chicken je..

Bahan-bahan :
6 bawang putih dicincang & ditumis
1 pack Minced Chicken
Sos Teriyaki or mix together Sos Tiram, Minyak Bijan & Kicap Manis
White Pepper
Garam Gula jika perlu

Bahan-bahan digulung bersama:
Daun Salad
Daun Selom/Salom
Daun Sup
Carrot dipotong Julienne (sama panjang tau)

Gulung lah dgn super duper berhati2..!! Rice Paper tu nipis ya amat..


Keratan rentas.. Lupa letak Meehoon dlm gulungan tu. Alaaa letak lah apa2 janji edible ya hahaaa.. 


Alhamdulillah cantik kejadian Marble Cake ni.. Choc Banana Orange Marble Cake.. The original recipe ada di bawah.. I is tambah sikit & tak sengaja tambah pon ya..


Merekah lah takpe janji kek cantik & rasa nya uummphh Alhamdulillah..


The recipe by IG Pandan Gula Melaka yg kini menetap di Scotland.. 


Cuba tau jangan tak cuba.. Tak sempat nak salin so kita screenshot aje lah.. Thanx for sharing Inda Pandan Gula Melaka..!! Banyak lagi resipi best2 di IG Inda..

Friday, August 4, 2017

VIETNAM SPRINGROLL @ GOI CUON

Punya lah dah balik for good hampir 10 tahun, ni baru terhegeh2 nak buat..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah..

SALAM JUMAAT PENUH BERKAT.. 


Alhamdulillah dgn tekun & sabar yg amat tinggi, dapat jgk siapkan menu dinner malam tadi. Vietnam Springroll atau Goi Cuon dlm bahasa Vietnam. Healthy meal In syaa Allah sbb takde goreng2.. Guna sayur mentah2 aje nya, wajib cuci dgn amat bersih tau.. Sexy je kan udang2 tu hahaa..


Antaranya ialah Daun Salad, Daun Kucai, Daun Sup, Carrot, Timun, Udang yg direbus, Isi Dada Ayam juga direbus/dicarik cantik2 memanjang & meehoon yg telah dicelur lembut (apsal takde dlm gambar..???)


Rendamkan Rice Paper sebentar dlm air hingga lembut. Letak atas pinggan (tak nampak sbb nipisnya ya amat), susun bahan2 sesuka selera & gulung dgn cermat jgn kasi koyak2 nanti rosak pulak hehe.. Pastikan udang diletak paling akhir di antara Daun Salad & Rice Paper supaya nampak jelas Udang tu nanti. Dah memang presentation originalnya sebegitu hahaa.. Buat elok2 tau..


Keratan rentasnya, abaikan tangan kusam masai tu..


Antara brand Rice Paper utk Springroll ni..


Yang ni pon OK tapi kecik sikit.. 


Monday, July 17, 2017

MARBLE CAKE GEBU LEMBUT

Dah hampir give up dengan oven baru kecik brand Cornell ni.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Hari ni paksa diri utk test oven lagi.. Kita try buat Marble Cake lah. Cari resipi di blog Mamafami.. Memang awesome lembut & sedap kek ni.. Alhamdulillah..!! Padan muka sebelum ni sbb tak dengar kata Mamafami. Lower the oven temperature & guna api atas bawah.. Yes, Alhamdulillah hari ni kek cantik..!!

SOFT MARBLE CAKE

Posted by Mamafami

Source : Puan Zaharah

Ingredients :

8oz butter (i used Planta Margarine)
4 tablespoons condensed milk (I used SAJI brand)
1 teaspoon vanilla essence
6 eggs (separate the egg whites and yolks)
5oz castor sugar
6oz flour
1 teaspoon baking powder
2 tablespoons cocoa powder

Method :


1. Cream butter, condensed milk and vanilla essence. Set aside.

2. Beat the egg whites to soft peaks. Lower the mixer's speed and add sugar a little at a time till finish.

3. Add egg yolk one at a time. Continue beating.

4. Add in the butter mixture into the egg mixture. Mix well.

5. Cut and fold flour into the batter. Divide the batter into two portions. Add cocoa powder into one portion and leave the other as it is.

6. Line the base of the baking tin with a greaseproof paper. Grease with a bit of margarine on the base as well as the sides. 

7. Spoon 2 tablespoons of plain mixture onto the centre of the tin. Top it with 2 tablespoons of cocoa mixture. Repeat this about 4 times. Then spoon only 1 tablespoon of each mixture till done.

8. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 minutes or till a skewer inserted in the center comes out clean. Remove the tin from the oven. Let it cool for 5 minutes before removing the cake to cool on a wire rack.

Sila cuba tau.. Madam Kitchen ni cuma tambah sikit Sunquick utk adunan yg plain tu.. Jadilah MARBLE CAKE ORANGE CHOCOLATE hehehee sodapp you.. 

Thank You Mama for sharing the recipe..

Wednesday, July 12, 2017

CHICKEN ENCHILADAS.. MENU CEPAT SIAP..

2 hari semalam & kemarin menggosok baju 2 bakul besar penuh, campur2 baju anak2 balik school trip 4 hari.. Petang semalam memang lunyai malas nak masak, kesian pulak anak2 puasa. They love cheese so apa lagi moh la kita men-ENCHILADAS aje..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Happy & healthy always uolss..


Tadaaaaa cheezyyyyy gitu.. Memang senaaangg apalagi dgn Pemanggang Ajaib ni..


Tumis 1/2 bawang besar utk masak filling.. Masukkan minced chicken Ramly peket kexik, brp gram ekk.. 400gm kot. Masukkan jgk 1/4 diced capsicum + 1-2 sudu besar Enchiladas Spice Mix beli siap dari Jaya Grocer/Cold Storage kot. Spice mix boleh je ganti dgn campuran Oregano/Rosmary dgn rempah kari/kurma dll ikut suka asal janji ayam tu ada perasa takde lah kosong aje. Garam gula jgn lupa sbb Spice Mix dah ada garam gula. Masak sampai masak hehe.. Angkat dulu letak dlm bowl. Haaa lupa nak mention, kalau ada leftover satay, ayam bakar, KFC dll boleh je guna sebagai filling nya..


Tumis lagi 1/2 bawang besar dgn 1/4 capsicum..


Masukkan secawan Sos Tradisional Prego atau Sos Tomato.. Suaikan garam gula ikut suka. Boleh tambah Oregano. Keluarkan separuh.


Ayam filling digulung dlm Wrap/Tortilla..


Susun dlm Pemanggang Ajaib. Sos Tomato/Tradisional tu spreadkan aje atas susunan Wrap tu.


Tabur Mozarella Cheese ikut lah banyak mana.. Panaskan hingga cheese tu melt..


Rumah ni memang kena ada Pickled Cucumber & seangkatannya.. Memang sedaappp makan bersama2 + Hot Sauce..!! Selamat Mencuba (•_•)

Tuesday, July 11, 2017

KASTELLET, COPENHAGEN, DENMARK - SELF DRIVE HOLIDAY..

Bila boring mulalah membelek foto2 dalam hard disk..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Happy & healthy always ya uolss...

Teringat trip ke Denmark, Norway & Sweden pada Summer 2013 dulu.. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan.. Berdebar jugak nak memandu di negara Scandinavia ni tapi cekalkan hati sebab niat nak menikmati keindahan ciptaan Ilahi.. Sampai je Backpackers Hostel di Compenhagen, letak bag2 terus drive to Kastellet.. Antara attractions yg top di sana... Layan aje foto2 ni.. Though cuaca agak muram tapi tempatnya memang awesome..

Kastellet, (English: The Citadel) located in Copenhagen, Denmark, is one of the best preserved star fortresses in Northern Europe. It is constructed in the form of a pentagram with bastions at its corners. Kastellet was continuous with the ring of bastioned ramparts which used to encircle Copenhagen but of which only the ramparts of Christianshavn remain today.

A number of buildings are located within the grounds of Kastellet, including a church as well as a windmill. The area houses various military activities but it mainly serves as a public park and a historic site.
(Source : Wikipedia)
















THE MERMAID




PEACE, LOVE & HARMONY = PEACE, LOVE & ICE CREAM...!!

Monday, July 3, 2017

LOBSTER PORRIDGE

Yezzaaa.. Lobster..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


LOBSTER PORRIDGE (Vietnam style lah) in da houz.. Copypaste dari IG, tak sempat nak karang panjang2 dah.. Lobster ni hubby tangkap sendiri, pastu Madam Kitchen kena masak sendiri. Satu lobster dia tangkap sebelum puasa, tak sempat masak. Satu lagi lobster dia dapat Sabtu baru ni. Madam Kitchen ingat nak masak style lain tapi dia nak jugak LOBSTER PORRIDGE tu..
.
Rasanya kenangan lama mengusik jiwa. Yes once upon a time in Ho Chi Minh City, dia belanja masa bday dia lah (bday kita pon dia belanja wahahaha).. Maybe oso rasa guilty sbb kadang dpt pi makan dgn company @ one famous seafood restaurant kat sana. Masuk kedai, duduk nak amik order, waiter Vietnam panggil Chef. Rupanya tak reti speaking. Chef datang mai tunjuk HARGA MENU.. Semangkuk Lobster Porridge tu mahai, dia kata.
.
Rasa nak je balik tapi sbb malas lagipon aboy yg baru setahun sgt behave, hubby kata YES I KNOW sbb dia tau. Itu lah menu yg hubby nak bagi rasa. Lepas tu mcm fobia nak makan kt tempat mahai. Cukup lah Secret Recipe, Pizza, Nandos kat sini. Hat kat KL tu pon mmg cheq tak fasih kedai mahai2..
.
Jadi agaknya bila dapat je Lobster, mmg sah2 kena masak hat ni.. Mula masak periuk besar, pastu tak muat kena transfer masuk periuk kukus.. 2 lobster you..!!! Alhamdulillah..

Ok ni lah resipi campak buangnya..

Bahan-bahan:- 
1 cawan beras, dimasak dulu dgn 6 cawan air
8 garlic dicincang halus, masuk sama dlm periuk
1 carrot potong dadu, saiz suka hati, masuk periuk

Bila beras dah pecah (3/4 masak) baru masukkan Lobster. 

Tambahkan:-
2 sudu besar Sos Tiram
1 sudu kecil Minyak Bijan
1/2 sudu teh Sos Ikan
Garam Gula secukup rasa
Kiub Ayam kalau suka
Daun Sup cincang
Bawang Goreng kalau suka (tadi lupa)

Masakkan lah bubur hingga semasak yg disukai..

Pesanan penaja, ni resipi campak buang saya. Mohon tolong lah suaikan rasa ikut citara memasing ya hehe.


Tuesday, June 27, 2017

SALAM AIDILFITRI

1 Syawal, beraya dari pagi. Ramadhan berlalu pergi. Moga amalan semua diterima Ilahi. 

Abaikan foto besar kecik, nanti jumpa laptop baru edit. Hahaaa..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Kampung Benta, Pekan, Pahang. Di rumah adik beradik arwah moyang kami..


Thats Tokde Nah, tetiba ada dalam foto hahaha, she's sweet. Alhamdulillah still healthy melayan anak sedara, cucu cicit piut yg datang beraya..


Chocolate Cake.. Testing new small oven. Alhamdulillah ok tapi nak kena cabut bulb nanti, cake naik senget becoz of the heat rasanya.

Me no like masak2 for Raya, prefer baking cakes & cleaning the kitchen, the house dll daripada memasak.. 


Browniessss with Nutellaaaa..


Carrot Cake with Cream Cheese Frosting + Salted Caramel.


Susah tau nak kasi semua duduk diam..!!


Kat rumah Tokki @Taman Guru, Kuantan.. Alaaa satu kawasan dgn rumah mak aje.. Anassssss, nak ke mana pulak tu..


At Tok Amnah's @ Medan Tok Sira, Kuantan. Scrumptious food..!!


Layan aje my cousins yg mmg sama2 kaki makan. Me eldest cucu so cousins all young2 ones make me become rasa young2 oso wahahaaaa..


Apam Beras with Special Rendang. Raya je dapat makan ni kat rumah Tok Amnah hahaaaa..


Last but not least to Kampung Benta, Pekan.. Almost the same menu ie Apam Beras.


My cousins & family..


My babies.. 


Lama betul tak visit tok2 di sini. Alhamdulillah this year..


This house mmg awesome, mengadap Sungai Pahang. Sadly orang mai gali pasir sungai sesuka hati. Sampai terjadinya benteng pasir di tengah sungai.