Thursday, October 5, 2017

ODDA, NORWAY.. INDAHNYA ALAM...

Norway..!!! Subhanallah memang cantik...!!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Belek2 album lama dalam hard disk hahaaa ni lah kerja nya.. Kita throwback selagi boleh.. Memang tak puas tengok tempat cantik2 ni..


Bila drive sendiri, senang sebab boleh stop mana suka..


Selama berjalan di Norway, rasanya kami hanya guna ferry di 2 tempat.. Odda & alaaa lupa satu lagi.. Guna ferry ni memang ada bayarannya, so kami cuba avoid.. Tapi kena tengok tempat jugak, memang ada yg perlu lalu..


Amazing..


Bila tak drive, tangan co-pilot ni mmg macam non stop je dok click camera..


Terbayang kalau lah rumah tu kita punya... Tak salah berangan kaaannn.. Hahaa..


Awesome..


Sunyi sangat sepanjang perjalanan..


Notice board di tepi jalan..


Boleh duduk lama tenung fiord & gunung tu.

Kalau lah rumah tu rumah kita kan..


Lawa nyaaaa..


A small R & R..


Yezza moh kita posing kejap..


Cantiiikkk sangat view..


Nak lepak lama sini, tapi perjalanan masih jauh..


Subhanallah..


Hhhmmm.. Cantiikkk sangat.. 


Sunyi sangat2... 


Almost lunch time, perut dah berbunyi.. Jumpa pulak tempat picnic cantikkkk... Apa lagi.. Campervan tu bukan kami punya.. Belum sampai seru nak guna campervan sbb tak cukup waktu.. Sewa kereta boleh drive laju sikit.. Campervan ni nak parking mana2 payah jugak.. Better with kereta..


Masak nasi awal2 sambil prepare breakfast.. Angkut semua dalm kereta..


Can stop anywhere to makan meehh... 


Syokkkk sangat picnic sini.. Serious sunyi.. Kalau lah banyak masa memang bentang tikar, golek2 sambil baca buku cerita.. 


Almost everyday di Norway, lunch makan nasi dgn SMOKED HERRING... Budak2 kecik ni request.. Murah Smoked Herring di Norway.. Sedaappp pulak tu. Depa makan dgn kicap ABC bawak dari Malaysia je.. Mak ayah je kena ada tambahan sambal or apa2 lah from Brahim dll.. Pisang, Orange Juice, Telur Rebus (rebus pagi2 sama time masak nasi) & Timun antara jugak yg wajib tiap kali lunch/dinner..


Beginilah ropanya SMOKED HERRING di Norway.. Banyak sangat dijual di supermarket sana...


Bye bye Odda... See you again Insya Allah...


Syukur kami diberi keizinan ke sana.. Alhamdulillah smooth semuanya...


Odda, 135km from Bergen & 350km from Oslo.. 

Thursday, September 21, 2017

BEGIN WITH A STEP.. SALAM MAAL HIJRAH..

Nak rajin masak, tak boleh banyak sangat bahan.. Bila tak cukup bahan mula lah mood lari nun ke Lautan Atlantik..


Macaroni direbus HP 6 min dlm Noxxa. Next time 4-5 je kot. Tumis bawang besar kisar, add cili boh, ayam, sausage, Sos Cili, Sos Tomato, Kicap Manis, Oregano, Carrot, Capsicum, Button Mushrom, Garam Gula. All stir fried in Noxxa.. Jgn stress, guna je apa yg dlm ada di dapur (note to myself)..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Tumis bawang besar yg dikisar, masukkan rempah Kari Ikan, ayam, udang,  fish cake/ball & tahu, dimakan dgn mee kuning, sawi celur, ditabur Daun Sup/Saderi & Bawang Goreng.. Nak tambah lain, sila dipersilakan, kasi lagi awesome.. Takde syarat wajib atau harus hehe..


Asalkan ada Rice Paper Vietnam ni, letak je lah apa2 pun dalam tu. Ayam, udang & seangkatannya wajib dimasak dulu tau.. Sebab Vietnamese Roll ni dimakan ala2 mentah tak perlu digoreng bagai.. Yang kat atas ni, senang aje guna ayam direbus/pan fry dgn garam sikit.. Di-roll dgn salad, carrot, timun & daun sup/saderi sahaja.. Boleh dimakan dgn Sos Thai Cili, Sos Hoisin atau apa2 lah..


Wraps wraps.. Another menu malas yg senang bangat.. Tapi kena ada tortillas tu lah. Or maybe frozen Capati pun boleh aje nya.. Minced Chicken Abg Ramly tu mestilah ditumis simple je dgn bawang besar & mixed spice. Nak guna rempah kering apa pon takpa.. Then makan lah dgn salad, cheese, tomato, pickles & apa2 sos favourite.. Kaann senaaang..


Pizzaa.. Pizzaaa.. 

RESIPI DOH PIZZA:-
3 cwn tepung
1/4 cwn gula
1 st garam
2 st yis (saya guna sepeket 11gm)
1 biji telur dipukul
45gm butter pd suhu bilik
3/4-1 cwn susu segar disuamkan
(campurkan dgn telur sebiji tu)

Mix semua bahan & uli. Letak doh dlm air tight container atau cover dgn towel/cling wrap so that doh akan naik.. Tunggu naik sekali dua ganda & then roll lah dlm pizza pan.. Topping tu ikut aje lah apa2 kesukaan tapi pizza kena ada cheese hehe.. Also sos tu, sos tomato pun ok..

SOUTH AFRICA : TSITSIKAMMA YANG AWESOME..

Seorang kawan akan ke Cape Town, mengikut suaminya yang akan bekerja di sana.. Owwhhh rindu South Africa.. Self-drive holiday, Dec 2014 dalam kenangan...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Belek2 foto dalam hard disk.. Alhamdulillah smooth drive, smooth semuanya.. Antara tempat yg awesome ialah TSITSIKAMMA..

The Tsitsikamma National Park is a protected area on the Garden Route, Western Cape and Eastern Cape, South Africa. It is a coastal reserve well known for its indigenous forests, dramatic coastline, and the Otter Trail. On 6 March 2009 it was amalgamated with the Wilderness National Park and various other areas of land to form the Garden Route National Park.

The park covers an 80 kilometres (50 miles) long stretch of coastline. Nature's Valley is at the western end of the park, and the main accommodation is at Storms River Mouth. Near the park is the Bloukrans Bridge, the world's highest bridge bungee jump at 216 metres (709 ft)

The word "Tsitsikamma" hails from the Khoekhoe language tse-tsesa, meaning "clear", and gami, meaning "water", probably referring to the clear water of the Tsitsikamma River.Other meanings are 'place of much water' and 'waters begin'. (Wikipedia)


My dearest boy in action.. Adoohai lah anak.. Nak jugak dia try.. Masa tu BOULKRAN ni WORLD'S HIGHEST BUNGY..,


Alhamdulillah selamat semuanya..


Cool guy..


Tunggu giliran.. Its Summer so ramai lah pengunjung tapi tak lama pon tunggu, lagipon cuaca & tempat sangat awsome..


They did it..!! The boys aje, the little girl tak boleh sbb belum cukup umur walaupon ketinggian nya lepas limit.. The big girl tu jangan tak tau dia gayat & takut ya amat hahahaa.. Pastu nyesal tak try, tapi tu lah siapa nak teman the little girl tu.. Merajuk pulak nanti dia sorang je tak dapat try bungy jump.. Kena lah beralah.. 


They jumped from that bridge lah.. BOULKRAN BRIDGE..


Hasil kerja tangan kayu.. Waahh rasa nak angkut..


Suka tengok binaan di belakang tu.. Had to go, kurang masa untuk explore..


Banyak hiking trails.. Hahaha dia nampak scuba divers..!! Tapi air sejuk ya amat, lesen pon tak bawak..


Cantikkk..


Nak main air..? Nak mandi laut, sila lah tapi sejuukkk sangat though its Summer.. 


Daddy kata hike pi waterfall lah.. Its the other side of parking lot/camping site je..  


Alhamdulillah weather makin cerah.. 


Stop for snacks, biscuits & drinks utk energy.. Tho sangat terik tapi bahang tak panas mana.. 


Subhanallah cantik sangat view.. Kena patah balik sbb kekangan masa, trail bukan yang mudah.. Tapi dekat 2 jam jugak..


Cantiikk sangat..


Kalau lah banyak masa, memang akan habiskan hiking sampai ke waterfall..


Alhamdulillah cuaca terang tak macam 2 jam sebelumnya..


Few times plan nak guna campervan tapi sbb masa yg limited, terpaksa akur pada keadaan.. Sewa kereta jugak yg mana lebih pantas & senang nak parking kat mana2 pon. Dengan campervan, tempat utk parking dll adalah limited..


Luas betul Tsitsikamma ni rupanya..


Tunggu giliran utk try ZIPLINE..


Yezzaaa, lets go..


Besar betul pokoknya..


Directory utk TSITSIKAMMA ni..


Jugak tak sempat utk explore kawasan hutan TSITSIKAMMA BIG TREE ni.. 


Lets go guys..


Ohhh yeaahh.. I like it so much..


Jauh jugak ZIPLINE ni..


Ohhh sangat best..


Next awesome one.. SEGWAY OUTDOOR TOUR.. Sessi latihan awalnya, senang sangat nak handle segway ni rupanya..


Cameraman (not me) dok belakang, makanya amik gambar belakang aje nya lah hahaha..


Friendly local residents greeting us..


Bila cameraman pandang belakang, baru la nampak foto anak2 & isteri yg nun jauh ke belakang..


Yezzaaa ke hutan kita..


Semuanya dijaga, awesome..!!


Ahaaaa nak spin dgn segway..!!


Rough track jugak..


Yeeyyy ada jgk foto solo yg slow.. Enjoying the view, the surroundings & the ride..


Kids had fun, mak apak also..


Ada budak tak nak balik..


Heading back to the SEGWAY TOUR CENTRE, STORMS RIVER..


Thats TSITSIKAMMA on the map.. 

TSITSIKAMMA... Memang nak sangat kembali ke sana.. Alhamdulillah smooth semuanya.. Excellent ride, amazing place, awesome memories..